Babamasszázs a szeretet öt nyelvén

Babamasszázs a szeretet öt nyelvén a 

BLBSBaby babamasszázs tanfolyamai által



Hallottál már a szeretetnyelvekről?


A szeretetnyelv egy úgynevezett pár- és pszichoterápiás szakfogalom. A definíciót egy párterápiás szakértőnek köszönhetjük, aki nem más mint Gray Chapman. Az amerikai író és lelkész, házassági tanácsadó, továbbá párkapcsolati szakértőnek 1992-ben jelent meg a könyve, amelyben a fogalmi meghatározás értelmezésre került. Az irodalmi alkotásában öt különböző módozatát jeleníti meg a szeretet mások iránti kifejezésének.

babamasszzs-tanfolyam-gary-chapmanjpg

Gray Chapman 

(forrás: https://www.focusonthefamily.com/contributors/gary-chapman/)

Az öt szeretet nyelv

  • a fizikai érintés, 
  • minőségi együtt töltött idő,
  • dicsérő szavak,
  • szívesség és 
  • ajándékozás.
Az elmélet szerint minden személynél egyedi a felsorolásban említett nyelvek közül a legdominánsabb megjelenése, ami a családon belül is teljes mértékben eltérő. Kézzel fogható eredményként megállapítható, hogy aki apró ajándékokkal látja el a számára kedves személyeket annak az ajándékozás, aki dicséretekkel halmozza el annak a dicsérő szavak a szeretetnyelve. Ugyan ez természetesen tovább gondolva is igaz, hiszen ha a szeretetnyelved a minőségi együtt töltött idő, akkor érzed magad leginkább szeretve, amikor valaki rád szánva idejét hosszú és tartalmas beszélgetést folytat veled, vagy éppen elvisz egy csodálatos kirándulásra, hétvégi pihenésre. De éppúgy elegendő lehet egy közös társasjátékozással töltött este is.

A kapcsolataink minőségét nagyban befolyásolja, hogy mennyire vagyunk képesek felismerni a környezetünkben élők szeretetnyelvét. A tudatosulás csak az első eleme az érintkezés színvonalának emeléséhez, hiszen rajtunk és az érzelmi intelligenciánkon múlik, hogy képesek leszünk-e azon a szeretetnyelven kommunikálni még akkor is, ha az nem a mi domináns "nyelvünk".

A szeretetnyelv és a babamasszázs kapcsolata

A babamasszázs alkalmazásakor a szeretetet mind az öt nyelvét használjuk, így kiemelten fontos a csecsemő és a masszírozó számára is! A babamasszázs egy lehetőség, hogy a kisbabánk iránt a lehető legtöbb módon fejezzük ki az iránta érzett szeretetünket.

Miért jó ez?
  • gyermekünk biztosan érezni fogja, hogy szeretve van, ezáltal képes lesz egészséges kötődést kialakítani a masszázst végző szülővel, gondviselővel, nevelésben résztvevővel,
  • a csecsemő megismeri mind az öt szeretetnyelvet, így később az érzelmi intelligenciája magasabb szintet érhet el. Fontos, hogy képes lesz felismerni az iránta érzett szeretet még akkor is, ha nem épp az ő domináns szeretetnyelvén kommunikálnak vele. Ez elősegíti a szociális fejlődését, a társadalomba való beilleszkedését, valamint érzelmi kiteljesedést érhet el azáltal, hogy más szeretetnyelvét felismerve gondoskodóvá és kifejezővé válhat.

A szeretetnyelv részletei a babamasszázs tanfolyamaim relációjában

Lássuk hogyan nyilvánul meg az öt szeretetnyelv a babamasszázs tanfolyam közben, valamint az otthoni masszázs során:

Fizikai érintés

Az érintés az első érzék, melyet már életünk kezdetén (magzati korban is ) a környezetünkkel való kommunikációra használunk. Babamasszázskor a szeretetet ezen a módon kommunikáljuk a legintenzívebben. Az érintés képessé tesz az érzékeny helyzetek vagy emberek kezelésére anélkül, hogy konfliktus alakulna ki. Mindez köszönhető a szeretetteljes érintésre jellemző odafigyelésnek és óvatosságnak. Az érintés ezen tulajdonságainak köszönhetően alakult ki a nyelvhasználatban a "tapintatos" kifejezés, mely a társadalomban pozitív jelentéssel bír. Ezen tulajdonság megléte a környezetünkhöz tartozó többi ember figyelméhez és vonzódásához vezet. Ez történik akkor is, mikor gyermekünket masszírozzuk. Erősíti és gyorsítja az újszülöttel való kötődés, illetve a hatékony kommunikáció kialakulását.

Minőségi együtt töltött idő

A szeretet kifejezésének szintén hatékony módja a teljes és osztatlan figyelem. A babamasszázskor teremtett légkör segít a családnak megtapasztalni a "valódi" jelenlétet. Megteremtéséhez nélkülözhetetlen a külső zajok lecsendesítése. Telefonokat és órákat félretéve, tévét kikapcsolva a masszázs előtti ráhangolódással és folyamatos szemkontaktus fenntartásával biztosítani tudjuk azt a meghitt környezetet, melyben a családtagok csak és kizárólag egymásra figyelnek. A babamasszázs a családoknak egy olyan közös tevékenysége, melynek már az újszülött is aktív résztvevője. Ennek köszönhetően alkalmas a szülő-gyermek kapcsolat minél korábbi elmélyítésére.

Dicsérő szavak

A kimondott szavaknak óriási erejük van. Az elismerő kifejezések és dicséretek a szeretet közvetítői. Éppen ezért a babamasszázs tanfolyamokon bátorítok minden anyukát, apukát, nagyszülőt, keresztszülőt, hogy ne csak gesztusokkal, hanem szavakkal is ösztönözzék a csecsemőjüket masszázs közben. A folyamatos szülői elismeréssel az újszülött megtapasztalja a szeretet erejét, ami viszonzásra fogja ösztönözni. Ha tudja, hogy dicséret a jutalma, örömmel fogja megtenni, amit kérnek tőle. Masszázs közben bátorító kifejezésekkel, kedveskedő szavakkal, mondókákkal növeljük a csecsemő önbizalmát, csökkentjük az esetleges szorongását.

Szívesség

A szívesség olyan kedves és segítő cselekedet, amely a másik számára megkönnyíti a rá nehezedő terheket. A rendszeres masszázs felgyorsítja az újszülött emésztést, ezáltal segít neki a bélgázok és salakanyagok ürítésében, a hasfájás megelőzésében. Fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően bizonyos érintések, mozdulatok elősegítik a védőoltások és egyéb stresszhatások utáni megnyugvást. Nehezen alvó babáknál masszázzsal támogathatod a nyugodt és kiegyensúlyozott alvás mielőbbi kialakulását, a napirend szabályosságát. A fentieken kívül szívességet teszel magadnak azzal, hogy a babamasszázs idejére félreteszed teendőidet és a téged érő stresszforrásokat kiszűrve mindennap harmóniát alakítasz ki közös életetekben.

Ajándékozás

Gondolkodtál már azon, hogy mi a tökéletes ajándék egy csecsemőnek? Fordult már elő, hogy azt hitted kiválasztottad a legjobb ajándékot, de gyermekedet jobban lekötötte a csomagoló papír zörgése? Ebben a korai életkorban a természetes ötletek a legkézenfekvőbbek: adj szeretetet és odafigyelést! A babamasszázs olyan ajándék gyermeked számára, melyet már születésétől értékelni tud. Mit adsz gyermekeddel a babamasszázs tanfolyamon történő részvétellel és a megszerzett tudással az otthoni masszírozással? Együtt töltött minőségi időt, melynek ő is aktív résztvevője. A szeretet megtapasztalását természetes és játékos módon. Kizárólagos figyelmet, amely ebben az életkorban nélkülözhetetlen. Segítséget a megfelelő ütemű fejlődéshez. Valódi és teljes Önmagadat!

Összegzés

A Gray Chapmannek köszönhető öt szeretetnyelv a babamasszázs alkalmazása során is megjelenik. Minden ember egyedi ebben is, hiszen a fizikai érintés, minőségi együtt töltött idő, dicsérő szavak, szívesség és ajándékozás szeretetnyelv egyéni sajátosság. Fontos, hogy képesek legyünk felismerni a saját és a számunkra fontos személyek szeretet megszólítását, mivel ezáltal alakulhat ki a tökéletes kötelék. Kiemelendő, hogy az egészséges fejlődés és a szociális beilleszkedés elősegítéséhez a babamasszázs kitűnő segítséget ad.

Ne habozz, hiszen a BLBSBaby babamasszázs tanfolyamai átadják azokat az információkat, amelyekkel kialakíthatod és szorosabbá fűzheted gyermekeddel a kapcsolatot és megadhatod számára a szeretetteljes érintés gyönyörű pillanatait.

Ha bármilyen kérdésed merülne fel, vedd fel velem a kapcsolatot a BLBSBaby kapcsolat oldalán vagy az e-mail címemen közvetlenül. Ne felejtsd, hogy a főoldalon Facebook Messengeren is üzenhetsz nekem, ahol akár azonnali reakcióval válaszolhatok Neked.

babamasszzs-tanfolyam-blbsbaby