Négy terület, ahol a babamasszázs kifejti jótékony hatását

A babamasszázsnak köszönhető win-win helyzet


Felvezető gondolat


Ha megkérdezném Tőled, hogy mit gondolsz arról, milyen jótékony hatásai vannak a babamasszázsnak, mi lenne az első pár dolog, ami eszedbe jut?

Lehet már magadban sorolod is: 
  • kisbaba megnyugtatása, 
  • alvásának támogatása, 
  • emésztés segítése és 
  • a csecsemőkori hasfájás megszüntetése, vagy ehhez hasonló gondolatok.
A felsorolt állítások mind helyesek, így ha ezekre gondoltál, igazad van! De egy pillanatra állj meg és gondolj bele abba, hogy volt köztük akár csak egy olyan, ami nem a babára nézve jótékony, hanem a babamasszázs végző anyukára, apukára vagy a gondozásban résztvevő más családtagra?


Lehet nem is hinnéd, de a a babamasszázs számos más területen is kifejti jótékony hatását.

Ha továbbolvasol, megmutatom hogyan!


Szülők esetén

Azok a szülők, akik rendszeresen masszírozzák gyermeküket nagyobb eséllyel értik meg az újszülött jelzéseit, így hamarabb képesek kielégíteni a gyermek pillanatnyi szükségleteit. Ezáltal a legtöbb vigasztalhatatlan és hosszan tartó sírás megelőzhető, vagy időtartama jelentősen csökkenthető. Az a szülő, aki megérti a babája kommunikációját, szülői szerepkörben megerősödik, önbizalma és önbecsülése is növekszik. Ismerős a mondás: "fél szavakból is"? A szavak helyébe a hamarabb kialakuló és intenzívebb nonverbális jelek adásvétele lép.
Segíthet csökkenteni a szülés utáni depresszió kialakulásának lehetőségét, valamint előmozdíthatja az apukák gyermek körüli teendőkbe való bevonódását.


  1. Babamasszázs hatása anyára


Tudtad?

A édesanyák 80%-ánál jelentkezik az úgynevezett "baby blues", vagyis a szülés utáni hangulatingadozás. (marchofdimes.org) Ennek oka a szülés után fennálló hormonális változás. Abban az esetben, ha a szülés utáni 1-2 hét elteltével javulásnak indul, akkor ez az állapot normálisnak mondható. Ellenben kellő támogatás, pihenés és alvás hiányában a lehangoltság érzés felerősödhet, és szülés utáni depresszióvá (Postpartum Depressive Symptoms /PDS/) alakulhat át. Ez utóbbi jelentős gondot okozhat és kezelése sok erőfeszítést igényel. A statisztikai felmérések alapján nyolc anyukából egyet érint (12,5%). (Centers for Disease Control and Protection)


babamasszzs-tanfolyam-rak-psdjpg



A szülés utáni depresszió (PDS) gyakori tünetei:
  • gyakori szomorúság érzés,
  • hangulatingadozások,
  • kialvatlanság, kimerültség érzése megfelelő időtartamú alvások esetén is,
  • elszigeteltség érzése (gyakran érezzük úgy, hogy segítség nélkül, magunkra vagyunk hagyva akkor is, ha nincs így),
  • étkezési szokások megváltozása (túl sok, vagy épp túl kevés táplálék fogyasztása),
  • csökkent érdeklődés az újszülött irányában,
  • dührohamok,
  • olyan gondolatok, melyekben bántjuk a gyermeket vagy saját magunkat
  • kötődési defektusok kialakulása.


A gyakori hangulatingadozásokért, valamint a szomorúság és lehangoltság érzésért a stresszhormonok szervezetünkben való felszaporodása a felelős. Babamasszázs során megemelkedik a boldogság hormonok (szerotonin, oxytocin) termelődése, amelyek meggátolják a stresszhormonok termelődését. A rendszeresen végzett babmasszázzsal a stressz hormonok szintjét alacsonyan lehet tartani, javítva a kedélyállapotot.
A babamasszázs során megnövekszik az anyák neveléssel kapcsolatos kompetencia érzése. Az édesanya megtanulja felismerni kisbabájának jelzéseit, így már a korai jelekre  is tud reagálni. Az újszülött igényeinek időben történő kielégítése csökkentheti a vigasztalhatatlan sírások gyakoriságát, valamint azok hosszát. Nyugodtabb babák, nyugodtabb édesanyák.
A gyakori bőr-bőr kontaktus, a rendszeres minőségi egymással töltött idő, a szemkontaktus felvétele, továbbá az anyának és újszülöttjének illatának egymásra való hatása az egészséges kötődés kialakulásának nélkülözhetetlen összetevői.


Tipp:
Csoportos babamasszázs tanfolyamaimon való részvétel lehetőséget nyújt más szülők megismerésére, egymás közötti tapasztalatok cseréjére, támogatás és önbizalom kölcsönös erősítésére. Betekintést nyerünk más családok kezdeti nehézségeibe is, gyakran megtapasztaljuk, hogy mások is hasonló cipőben járnak, így nem érezzük magunkat egyedül. Ezáltal csökken az elszigeteltség érzése is, ami szintén a gyermekágyi depresszió vezető tünetei közé tartozik. Az együtt töltött minőségi idő pedig emléknek sem utolsó.

babamasszzs-tanfolyam-rakjpg

  2. Babamasszázs hatása az apukára

A babamasszázs egy olyan tevékenység a család életében, amelybe az édesapák könnyedén bevonhatók. A mozdulatok megismerésével biztosított számukra is, hogy az újszülött ellátásában részt tudjanak venni.
A rendszeres babamasszázs gyakran válik az édesapák feladatkörévé, amit nem szívesen engednek át másnak a családban.

babamasszzs-tanfolyamok-online-budapestjpg

  3. Babamasszázs hatása az egész családra

A csecsemő masszírozásába a testvérek is bevonhatók. Pozitív hatása, hogy csökken a testvérféltékenység kialakulásának esélye, hamarabb megtanulják a gyengéd tapintás jelentőségét, annak mozdulatait.
Tágabb család bevonásával (nagyszülők, keresztszülők stb.) nő a családtagok egymás iránti tisztelete. Bizalmasabb rokoni kapcsolat alakul ki, csökkennek a családon belüli konfliktusok. Nyugodt, harmonikus családi légkör jön létre.
A keleti országokban, ahol a babamasszázst napi rendszerességgel végzik, a masszázs gyakran egy közös nagycsaládos tevékenység, ahol a nagynénik, nagybácsik, az összes testvér és még a nagyszülők is végig nézik a legkisebb családtag masszírozását és tornáját. Az egész család egy emberként biztatja a csecsemőt, hogy a tornán ügyesen teljesítsen.

  4. Babamasszázs hatása a társadalomra

A szeretetteljes érintés elterjedése az egymás közötti tisztelet és empátia növekedését eredményezheti. Csökken a durva bánásmód és a bűnözés, főként a családon belüli erőszak és a gyermekbántalmazás. A szervezetre, idegrendszerre gyakorolt hatásának köszönhetően egy egészségesebb társadalom jöhet létre.


Összefoglalás

A babamasszázs jótékony hatásai elvitathatatlanok. Elsősorban mindenki az újszülöttre gyakorolt hatására gondol, azonban nem szabad elvitatni az anyákra, apákra és a gondozásban közvetlenül résztvevő egyéb személyekre tett impulzív eredményt sem. A masszázs napirendbe iktatásával csökkenthető a baby blues", vagyis a szülés utáni hangulatingadozás és a szülés utáni depresszió (PDS) kialakulásának esélye, valamint meglévő egészségügyi elváltozás esetén annak mielőbbi gyógyulását eredményezheti. A babamasszázs tulajdonképpen a gyermek nevelésében közvetlenül résztvevők mindegyikére pozitív hatást gyakorol és segíthet megelőzni a családon belüli erőszak megvalósulását is, ezáltal egészségesebb társadalom alakulhat ki.



Ha Te is részt vennél online, egyéni vagy csoportos babamasszázs tanfolyamaim valamelyikén, ne habozz. Keresd fel a babamasszázs Árak és tanfolyamok menüpontot. 


Válaszd ki a számodra szimpatikus típusú oktatási formát, időpontot és jelentkezz még ma!