Masszázsolaj fontossága babamasszázs során

Masszázsolaj tulajdonságai és fontossága tudományos szemmel



A Négy terület, ahol a babamasszázs kifejti jótékony hatását blog bejegyzés alkalmával említettem, hogy hamarosan a masszázsolajokkal kapcsolatban is hozok Nektek egy érdekes és tudományos alapokon nyugvó cikket. Az olajok alkalmazása gyógyászati, regenerációs célokra több ezer évvel ezelőtt kezdődött. A kínai és indiai hagyományok orvosi és egyéb felhasználásáról is találni feljegyzéseket, így például masszázs során spirituális ceremóniák kíséretében is megtalálható volt. A modern kor technikai újítása nyomán a masszázsolajok analizálására is sor került. Az elmúlt időszakban több tudományos publikáció készült a legjobb masszázsolaj meghatározására. Az elemzések kitértek a használandó és a kerülendő masszázsolajokra is. A blog bejegyzésben igyekszem megválaszolni a legfontosabb tudnivalókat a babamasszázsra is használható masszázsolajokkal kapcsolatban.

masszzsolaj

Masszázsolajokról általánosan

A masszázsolajok funkciójukat tekintve elősegítik a bőr-bőr kontaktus súrlódásmentességét, segítenek a relaxáció és harmónia megteremtésében, valamint nem utolsó sorban a megfelelő választás esetén hidratálják és táplálják a bőr pórusait. Az olajoknak számtalan típusa létezik. Megkülönböztetünk finomított, finomítatlan, bio eredetű, nyers, szűz vagy hidegen sajtolt olajokat. A masszázsolajok alapvetően hidegen sajtoltak, bio vagy szűz eredetűek lehetnek, valamint vannak amelyek több kritériumnak is megfelelnek. A folyamat tulajdonképpen az alapanyagok megtermelésétől a betakarításon át a mechanikai úton történő olaj kinyeréséig  vegyszer- és hőmentességet ír elő. Utóbbi kettő valamely alkalmazásával finomított olajnak minősül a termék. Amit fontos kihangsúlyozni többször is, illóolajokat babamasszázs esetén nem ajánlott használni. A koncentrált készítmények túlstimuláló hatással lehetnek a baba szerv- és idegrendszerének fejlődésére. Az újszülött gyermekek bőre rendkívül érzékeny, így különösen fontos a megfelelő masszázsolaj kiválasztása.

Az ajánlott masszázsolajok típusai alapanyag szerint

Baba olaj

A baba olaj alapvetően egy ásványi olaj, ami tulajdonképpen egy kőolaj származék, hiszen a benzin készítése során melléktermékként képződik. Egy 2012-es tanulmány (1) szerint puhábbá teszi a bőrt, valamint javítja védelmi képességét mint más egyéb bőrápoló készítmények. A tanulmány részletesen leírja, hogy míg korábban azt gondolták, hogy az ásványi olaj komedogén (pórus tömítő), ezt Mills és Kligman 1982-ben cáfolta, így biztonságosnak minősítették. A különböző tanulmányok során vizsgálták az UV sugárzások olajra gyakorolt hatását is, ennek eredményeképpen nem javasolt napozás előtt alkalmazni, mivel 5-8 %-kal több irritációt okozhat a bőrön. Az ásványi olaj enyhén képes csökkenti a bőrfelületi ekcémát is, néhány helyen belső fül tisztítására is alkalmazzák kis dózisban, egyébiránt biztonságosan alkalmazható.

Shea vaj

A Shea vaj az afrikai shea fa terméséből kivont zsír. Helyi alkalmazását már több száz éve folytatják lokálisan, azonban világszerte csak az elmúlt időszakban terjedt el. Alapvetően telített zsírsavakból áll, de megtalálható benne például az E vitamin is. A shea vaj várandósság alatt, szülést követően, valamint az újszülött esetében is alkalmazható. Sajnos kevés kísérleti tudományos információ áll még rendelkezésre a shea vaj jótékony alkalmazásáról, azonban a rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, hogy az ekcéma és az atópiás dermatitisz esetében is jelentősen csökkenti a tünetek fennállását. (2)

Szőlőmag olaj

A szőlőmagolaj számtalan antioxidánssal bír, valamint gazdag a jótékony zsírokban. (3) A tudomány jelenlegi álláspontja szerint biztonságosan alkalmazható masszázsolajként is, azonban mint a shea vaj esetében itt is kevés a rendelkezésre álló tanulmány, így további kutatások elvégzése javasolt.

Jojoba olaj

A jojoba olaj is E vitaminban gazdag, remek segítség az ekcémával küzdő bőrnek. (4) Az olaj babamasszázs során is alkalmazható, pláne ha a bőr segítségre szorul. Itt is fontos, hogy lehetőleg hidegen sajtolt terméket válasszunk.

Mandula olaj

A mandula olaj Magyarországon is kedvelt termék a babamasszázs alkalmazása során. Nem csoda, hiszen gazdag E vitaminban, használata során jó illatot áraszt és kellemes érzést nyújt mindkét félnek. Egy 2020-ban készült tanulmány rámutatott, hogy koraszülötteken alkalmazva javította a bőrük szilárdságát, vastagságát és emellett semmilyen káros mellékhatás nem jelentkezett. (5)

babamasszazs-masszazsolaj-mandula

Kókuszolaj

Szintén 2020-ban készült publikáció a kókuszolaj alkalmazásáról kora-, valamint újszülött babákon, amelynek során hasonló, de mégis jobb eredményeket produkáltak, mint a mandula olaj esetében. (6) A kisbabák bőre vastagabb és szilárdabb lett, mellékhatást nem tapasztaltak. Alkalmazása kifejezetten javasolt babamasszázs során.

Lenmagolaj

Nagyon sok antioxidánst tartalmaz, ami segít a babák bőrét ápolni. A hideg sajtolásnak köszönhetően kiválóan alkalmas a babamasszázshoz történő alkalmazásra. A masszázsolajat - hasonlóan a többi hidegen sajtolt olajhoz - fénytől védett, száraz, hűvös helyen tároljuk. A jótékony hatások mellett irritációt és allergiás reakciót nem vált ki. Természetesen mint a többi újonnan alkalmazott olaj esetében itt is több tesztelésre, kutatásra van még szükség. Az egyik legjobb masszázsolajat adom ajándékba a BLBSBaby babamasszázs tanfolyamain is, de a kezdőcsomagról ejtek pár szót egy későbbi bekezdésben.

Milyen olajat ne használjunk masszázs során?

Kerüljük az olyan olajok alkalmazását, amelyekben magas a benne lévő olajsav, hiszen képes lebontani a bőr védelmi vonalát, ezzel tulajdonképpen ellenkező hatást kiváltva, mint amire törekedtünk. Tanulmányok bizonyítják, hogy képesek megváltoztatni a bőr lipidszerkezetét is jótékony hatás nélkül. (7) Figyelembe kell venni a bőr számára rossz zsírsavak, csípősséget okozó enzimek jelenlétét is, mivel ezek irritációt, kiütéseket, sőt allergiás reakciót is okozhatnak. Itt is megjegyezném, hogy az illóolajak használatát kerüljük babamasszázs során.
Ajánlásom szerint kerüljük az alábbi olajok alkalmazását:
  • Olívaolaj
  • Mustárolaj
  • Szójaolaj
  • Mogyoróolaj
  • Avokádóolaj
  • Teafaolaj
  • Szójaolaj
babamasszzs-mogyorolaj

Melyik a legjobb masszázsolaj?

A tanulmányok alapján a legjobb masszázsolajnak jelenleg a szűz kókuszolaj bizonyult. Magyarországon is elérhető, de természetesen szűkebbek a piaci lehetőségek, valamint az egyik legdrágább olajnak számít. Szintén kitűnő választás és a leginkább elterjedt a mandulaolaj. Számtalan helyen megvásárolható, azonban figyeljünk itt is a hozzáadott illatanyag mentességre, valamint lehetőleg hidegen sajtolt verziót válasszunk. Ajánlott még a lenmagolaj, a shea vaj vagy szőlőmag olaj is. Ami meghatározhatja a választásunkat, az a pénztárcánk, a babánk bőre, allergének. Mindenkinek egységesen ajánlani nem lehet, így nyugodtan lehet kísérletezni, elképzelhető az is, hogy csak a második vagy harmadik választott olaj fog tökéletesen beválni.

A Nemzetközi Csecsemőmasszázs Egyesület ajánlása

A Nemzetközi Csecsemőmasszázs Egyesület azt javasolja, hogy a csecsemők kitűnő minőségű, illatmentes, hidegen sajtolt növényi olajjal kerüljenek masszírozásra. Előnyben kell részesíteni a vegyszermentesen gondozott, biotermészetből származott termékeket. A hidegen sajtolt olajat a zöldségek, gyümölcsök, magvak, diófélék vagy füvek mechanikus préselésével, melegítés nélkül állítják elő. A helyi termelők által elérhető termékekkel a környezetvédelemért is tehetünk, hiszen megspóroljuk a szállítással kapcsolatos környezetvédelmi lábnyomot. A Nemzetközi Csecsemőmasszázs Egyesület határozott ajánlása, hogy a szülők ne alkalmazzanak illóolajokat a babamasszázs során. Ez teljesen érthető, hiszen korábban említettem a koncentrált dózisban használt illatanyagok milyen hátrányokkal járnak.

Hidegen sajtolt növényi olajok előnyei

Értékes összetevőket tartalmaznak, mint például E, A, B1, B2, B6 vitamin és kalcium. Nem tartalmaznak hozzáadott illatanyagot, így a csecsemők élvezhetik szüleik természetes illatát, így elősegítve a természetes kötődés folyamatának kialakulását. Tápanyaggal szolgálnak a test és a bőr számára, valamint engedik lélegezni és nem tömítik el a pórusokat. Emészthető, ami azért fontos, mert a kisbabák elsődleges tapasztaló szerve a száj és mivel nem károsak a szervezetre, nyugodtabban alkalmazhatjuk.

Amire figyelni kell

A hőkezelés hiánya miatt az oxidációs folyamatnak köszönhetően bizonyos idő után megavasodik. A betakarítástól függően változhat az olajok minősége, ami azért fontos, mert a gyengébb minőségű olajok szennyeződéseket tartalmazhatnak, így mindig gondosan válasszuk meg a kereskedőnket.

A BLBSBaby babamasszázs tanfolyam ajándékcsomagja

A kezdő ajándékcsomag tartalmaz egy egyedi üvegbe töltött lenmag masszázsolajat, amelyet a babamasszázs tanfolyam időtartama alatt folyamatosan újratöltünk. Ez nagy segítség, hiszen otthon is alkalmazható, nem kell egyből vásárolni rohanni, mivel ezt biztosítom Nektek. A termék hidegen sajtolt, a legjobb olajok egyike.

baba-hasfjs-babamasszzs

Összefoglalás

A masszázsolajok funkciójukat tekintve elősegítik a bőr-bőr kontaktus súrlódásmentességét, segítenek a relaxáció és harmónia megteremtésében, valamint nem utolsó sorban a megfelelő választás esetén hidratálják és táplálják a bőr pórusait. A masszázsolajok alapvetően hidegen sajtoltak, bio vagy szűz eredetűek lehetnek, valamint vannak amelyek több kritériumnak is megfelelnek. A babamasszázs alkalmazásánál különösen figyelni kell a megfelelő forrásból beszerzett olajokra, hiszen az újszülött babák bőre nagyon érzékeny és vékony, így könnyen irritációt vagy allergiás reakciót válthat ki egy rosszul választott masszázsolaj. A jelenlegi tanulmányi adatok alapján leginkább a szűz kókuszolaj, mandulaolaj és a lenmagolaj ajánlott, azonban választható nyugodtan shea vaj vagy szőlőmagolaj is. Kifejezetten nem ajánlott illóolajat használni babamasszázs során, valamint kerülendő a hozzáadott illatanyag használata is a szülők - csecsemők közötti természetes illat általi könnyebb kötődés kialakulása miatt. Nem ajánlott továbbá még az olívaolaj, a mustármagolaj, mogyoróolaj, avokádóolaj és a fentebb felsoroltak alkalmazása, hiszen a különböző allergiás reakciók kialakulásának jóval magasabb az esélye ezen növények esetében, valamint képesek lebontani a bőr védelmi vonalát.  A BLBSBaby babamasszázs tanfolyamai alatt a kezdő ajándékcsomag tartalmaz a Nemzetközi Csecsemőmasszázs Egyesület ajánlásainak megfelelő egyedi üveges lenmagolaj, ami a képzés alatt újratölthető és otthon is használható a négy hét alatt.

Ha kérdésed lenne a masszázsolaj témával, a babamasszázzsal, szülésfelkészítéssel, várandósgondozással kapcsolatban, írj a blbsbaby1138@gmail.com e-mail címre, vagy a kapcsolati űrlapon, de lehetőséged van a babamasszázs tanfolyam főoldalon Messenger alkalmazással azonnali üzenetet is küldeni.

Lehetőséged van most már a blog bejegyzés alatt is azonnali interakcióba lépni velem. Fejezd ki az emojikkal a véleményed, vagy írd meg kommentben. A Megosztás gomb alkalmazásával pedig meg tudod osztani a cikket ismerőseiddel akár Facebook alkalmazáson is.

Forrás: